Oefening brandweerkorps bij W-technics Zele

Slechts één- of tweemaal per jaar organiseert het lokale brandweerkorps een oefening op zo'n grote schaal. Dit jaar waren de bedrijfsgebouwen van W-technics in Zele het oefenterrein. Op zondagochtend 4 september installeerden meerdere brandweerwagens zich in de Lindestraat en startten ze met een evacuatie- en blusoefening.

De beuk erin ...

Ons bedrijfspand aan de Lindestraat in Zele bleek een ideale testzone. Aangezien wij de dag nadien toch met verbouwingswerken zouden starten, konden ze zonder zich in te houden acties oefenen zoals het inbeuken van een deur, het slopen van een muurtje  ... om 'slachtoffers' (in dit geval testpoppen) te evacueren.

W-technics_Nieuws_Evacuatieoefening

Under pressure?

Deze zomer was het erg droog weer en dat kan een significante impact hebben op de watertoevoer uit de lokale reservoirs. Als de reservoirs sneller leeg geraken, dient het korps sneller wagens met extra watervoorraden te laten aanrukken. Om dat te testen werden (heel even) de brandslangen opengezet. Zo kan de brandweer vanaf nu beter de waterdruk en -voorraad inschatten in of na zo'n droge periodes. 

Blustest brandweer bij W-technics Zele

Rondleiding

Na de oefening en de nabespreking kreeg het hele korps een rondleiding. Alle brandweerlieden van dit korps zijn trouwens vrijwilligers, zij hebben allen ook nog een hoofdberoep. En bij sommigen van hen is dat zelfs bij bedrijven waar W-technics mee samenwerkt, zo bleek tijdens de tour doorheen het bedrijf.

Rondleiding van de brandweer bij W-technics

Veiligheid

Deze grootschalige test was een goede oefening voor de brandweer, maar ook voor ons heeft ze een meerwaarde. 
Jochim Van Daele, divisiemanager W-technics: "We hebben een omgevingsvergunning die ons toestaat om bepaalde stoffen voor onze klanten te etiketteren en te verpakken. In de brandveilige zone stockeren we bijvoorbeeld ontvlambare producten. Dat doen we op een professionele en veilige manier. We hanteren veiligheidsprotocollen die risico's onder controle moeten houden. Uiteraard zijn onze ateliers en lijnen aangepast aan de producten die we verwerken. Maar als er onverhoopt toch ooit een interventie nodig zou zijn, dan kent de brandweer onze gebouwen en dat is zeker geen slechte zaak. Het was vandaag trouwens ook indrukwekkend om te zien hoe goed dit korps georganiseerd is en hoe gedisciplineerd ze alles aanpakten."

Divisiemanager Jochim Van Daele bij oefening brandweer
Brandweeroefening evacuatie inbeuken muur
W-technics_Nieuws_Blusoefening
Blusoefening kant Warandestraat
Blussen vanop de hoge ladder
Nabespreking brandweeroefening